Què és i com es crea l’ecosistema digital de la teva marca

Estrella Sirius Comunicació

Els principals avantatges de disposar d'un ecosistema digital per a la teva marca són el posicionament i la capacitat d'interacció.

En aquest article parlarem sobre l’ecosistema digital. En què consisteix i els beneficis que pot aportar a la teva marca. També parlarem sobre com crear aquest ecosistema. I quins són els passos clau per poder desenvolupar i definir una estratègia que serveixi per esprémer les diferents plataformes digitals.

Ecosistema Digital
Photo by Deepak Kumar on Unsplash

Què és un ecosistema digital?

L’ecosistema digital és el conjunt de canals i plataformes de les quals disposa una marca o un negoci en l’àmbit digital.

També inclou aquelles tàctiques o estratègies que es duen a terme des d’aquests canals i que tenen com a principal objectiu:

Generar tràfic de qualitat cap a un lloc web o una app,

aconseguir leads,

i finalment, completar el procés de conversió, aconseguint la venda d’un producte o servei.

I, per a la marca o l’empresa quins beneficis pot aportar disposar d’un ecosistema digital?

El primer dels beneficis té a veure amb el posicionament. El fet de disposar d’un ecosistema digital madur, provoca tenir més oportunitats i que el teu públic sigui capaç de trobar-te dins la immensitat dels mitjans digitals.

El segon benefici principal té a veure amb l’augment del grau d’interacció que assoleixes en vers la teva audiència. Al que si s’acompanya d’una estratègia ben planificada, ben segur que augmentarà les vendes de productes o serveis de la marca.

Com crear un ecosistema digital per a la teva marca?

Per als motius que hem comentat és important crear un ecosistema digital per al teu negoci. Però quin son els passos o plataformes que has de tenir en compte? Tot seguit reflexionem sobre una sèrie d’estratègies enfocades a les diferents plataformes que et permetran avançar en la creació de l’ecosistema digital.

Lloc web o aplicació mòbil

Aquestes dues són les plataformes més importants, ja que a part de ser normalment pròpies de l’empresa, són a les que pràcticament el 100% del tràfic es dirigeix a elles.

En aquest sentit, la millor opció és desenvolupar-les tenint en compte l’objectiu que han de perseguir i centrant-nos en el fet que l’experiència d’usuari sigui la millor possible.

La usabilitat cada cop és més rellevant per poder obtenir un bon posicionament. Tenint en compte que cada cop més la navegació a través de dispositius mòbils va creixent més i més, és un punt a tenir molt en compte al moment de desenvolupar aquestes plataformes.

A més a més, pots implementar estratègies per tal d’augmentar el volum de tràfic rebut a través d’aquests canals i millorar el posicionament en els resultats de cerca. Estratègies com campanyes de pagament (SEM) o com l’optimització del posicionament de manera orgànica (SEO).

Xarxes Socials

La importància d’aquestes plataformes fa temps que va en augment dins d’un ecosistema digital. Són les plataformes perfectes per poder establir relacions més properes amb els clients, tant els potencials com els que ja confien en la teva marca.

Normalment, s’utilitzen com a canals d’atenció al client, però també es poden utilitzar per a arribar a nous públics gràcies a la capacitat de segmentació i les eines publicitàries que normalment aquestes plataformes tenen a disposició.

També són un bon canal per difondre novetats o llançaments, tot i que dins l’estratègia de continguts, aquests sempre haurien de complir amb l’objectiu de redirigir tot aquest públic a la pàgina web o aplicació. Ja que és en aquestes plataformes on pot aconseguir la conversió final d’aquest contacte.

Un blog

L’estratègia en una plataforma com vindria a ser un blog es basa en crear contingut de qualitat i amb certa continuïtat.

Aquesta és una part indispensable de l’ecosistema digital que et permet generar contingut relacionat amb la teva marca, comentar temes d’actualitat i que tens detectat que poden ser interessants per als teus lectors i que sobretot estiguin optimitzats per al seu posterior posicionament dins dels buscadors.

En resum, s’ha de fer contingut de qualitat, optimitzat i que sigui viu. (com el que et pots trobar en el nostre blog oi?)

Relacions Públiques digitals

Incorporar una estratègia de relacions públiques en l’àmbit digital et permetrà generar més fàcilment un major volum d’impressions en comparació amb els mitjans tradicionals o analògics.

Cada cop existeixen més mitjans digitals que col·laboren o que creen xarxa entre ells i que això els permet compartir notorietat a la xarxa i, per tant, un posicionament més bo.

A més a més el nivell de segmentació o especialització d’aquests mitjans digitals, normalment és més gran i això també et permet arribar a un públic molt més concret.

Email màrqueting

Amb aquest canal, a part de poder comunicar ofertes i novetats, també tens l’oportunitat de multiplicar l’abast dels continguts que redactis per al blog. Per exemple, és molt normal incloure els últims articles redactats a la newsletter de la teva marca.

Últimament, també està apareixent una tendència en la creació de butlletins de notícies molt especialitzats sobre certs temes que també es poden monetitzar. Així que dins de l’estratègia val la pena valorar aquesta opció com a un canal més per obtenir ingressos, i generar una comunitat amb relació a un tema molt específic.

Conclusions

Amb tota aquesta informació que hem desenvolupat i tenint en compte els objectius de cada negoci, és moment de dedicar temps a definir bé, quina és la combinació de canals ideals per a crear el teu ecosistema digital. Un mètode que pot ajudar-te a saber quin és el camí a seguir és recolzar-te en una auditoria digital.

Un cop definits aquests canals, és moment de treballar en les estratègies i implementar-les i com sempre en Sirius Comunicació pots trobar recolzament per ajudar-te a fer els primers passos en la creació del teu ecosistema digital.

Comparteix aquest article

Subscriu-te al
nostre Cosmos

Estalvia memòria i rep directament els articles al teu correu.

Descobreix possibles oportunitats a través d'una auditoria gratuïta.

Millora la presència digital avui mateix!