La gran majoria dels negocis (especialment quan parlem d’emprenedors que comencen el seu camí professional) no solen arrencar amb cap estratègia ni cap pla de negocis.
Tant de bo ens haguessin ensenyat a dissenyar un bon pla de negocis a l’Institut o la Universitat, ja que segurament ens hauríem estalviat més d’un disgust.
I potser també canviarien les estadístiques que diuen que 3 de cada 5 empreses fracassen en els dos primers anys de vida a causa de la falta de planificació.
No obstant això, hi ha una sèrie d’eines que ens poden facilitar molt el camí. El model Canvas n’és una. Un mètode que et permetrà definir el teu pla de negoci atenent tots els elements clau perquè tinguis més oportunitats d’èxit amb el teu futur projecte.
El model Canvas és una eina de gestió estratègica que ens permet definir el nostre model de negoci. Un full de ruta on recolzar-nos sempre que ho necessitem.
En aquest article volem explicar-te pas a pas en què consisteix el model Canvas i com el pots aplicar a la teva empresa o negoci.

Taula de Continguts
Què és el Business Model Canvas o el Canvas de Model de Negoci?
El Business Model Canvas o Canvas de model de negoci és una eina de gestió estratègica basada en un esquema visual mitjançant el qual es presenten de manera ordenada una sèrie d’idees o “aspectes clau” del nostre model de negoci.
Aquest model va ser desenvolupat l’any 2004 pel consultor financer Alexander Osterwalder, juntament amb el professor i empresari Yves Pigneur. Tot i que no va ser fins al 2009 quan es va popularitzar a tot el món, després de la publicació del seu llibre “Business Model Generation”.
El model Canvas ha estat utilitzat per milions d’empreses a tot el món per definir el model de negoci al voltant de 9 categories que representen els components bàsics d’una empresa o organització.
- Segments de client
- La proposta de valor (oferta)
- Canals de distribució o venda
- Relacions amb els clients
- Fonts d’ingressos
- Activitats clau
- Recursos clau
- Socis clau
- Estructura de costos
Per què serveix el model de negoci Canvas?
Quan arrenquem un nou projecte empresarial, necessitem un pla de negoci. El model de negoci Canvas és una eina que ens permetrà tenir una visió globalitzada de la nostra empresa, organitzant-lo de manera visual i estructurada.
Un mètode que s’aprèn a les escoles de negocis de tot el món per conèixer com és l’estructura interna d’una empresa d’acord amb els principals elements i la relació entre si: el client, l’oferta, els canals de venda i distribució, les fonts d’ingressos, etc.
Disposar d’una planificació així ens permetrà predir futurs imprevistos, ser capaços d’avançar-nos-hi i modelar la nostra empresa per implementar els canvis necessaris.
Sens dubte, és una eina estratègica d’enorme valor per a les empreses i els emprenedors que necessitin planificar el seu negoci de manera molt clara, intuïtiva i visual.
El model Canvas et permetrà:
- Centrar-te en el punt important, tenint una visió àmplia de les necessitats reals del teu negoci i descartant allò que no sigui primordial o que s’interposi en els teus objectius.
- Establir unes bases sòlides per al teu negoci, que podràs modificar amb relativa facilitat a través d’una eina senzilla que podràs compartir amb futurs col·laboradors i fins i tot inversors per al teu negoci.
- Fomentar el pensament creatiu. Permetent identificar visualment els teus avantatges competitius i deixant que les idees flueixin lliurement.
- Augmentar les possibilitats d’èxit, en comptar amb una metodologia senzilla que reuneix els aspectes més rellevants del teu futur negoci.
Els 9 elements del model Canvas
El model de negoci Canvas consta de 9 blocs que componen els elements clau del negoci i on haurem d’incloure la informació necessària fins a completar cadascun d’aquests apartats.
Segmentació de clients
Qui és el teu client ideal? A qui et dirigiràs? Com és aquest client?
Fer-te aquestes preguntes clau és fonamental per poder definir el client ideal o buyer persona. Has d’identificar les necessitats dels teus clients per poder ajudar-los a resoldre-les, aportant-los valor a través dels productes o serveis que ofereix la teva empresa. Definir el client ideal contribuirà al fet que puguem desenvolupar una bona proposta de valor.
Proposta de valor (oferta)
Per què et compren els teus clients?
La proposta de valor és la raó de ser d’una empresa o negoci, el motiu principal pel qual els clients et triaran a tu per sobre de la teva competència.
Centra’t en aquells aspectes que et diferencien de la teva competència: marca personal, qualitat, benefici principal o elements de satisfacció al client (per exemple, entrega en 24h) per poder construir una bona proposta de valor.
Canals de Distribució
Com es venen els teus productes o serveis? Quins són o seran els teus principals canals de venda?
En aquest apartat del model Canvas has de definir a través de quins canals faràs arribar el teu producte o servei al client final. L’ideal seria tenir en compte tant els canals físics com els digitals sempre que el teu producte o servei ho permeti.
Relació amb els clients
Com interactuen els clients amb el teu producte o marca?
Interactuar amb els futurs clients serà una part fonamental del dia a dia del negoci. Per això és molt important planificar com serà la teva relació amb ells.
Cada tipus de client té les seves pròpies necessitats. En conèixer-les, podràs saber com comunicar-te amb ells per ajudar-los a resoldre les seves inquietuds, garantint-los un servei de qualitat i relacions estables per al futur.
Font d’ingressos
Quant estarien disposats els teus clients a pagar pels teus productes o serveis? Quant necessites vendre al mes per cobrir despeses i que el teu negoci sigui rendible?
Potser mai t’havies plantejat aquestes qüestions, però són molt importants. Has de tenir en compte una planificació d’ingressos i despeses del teu futur negoci si vols que arribi a bon port.
En aquest segment del Canva inclourem els ingressos per la venda de productes o serveis, així com tots els costos derivats de l’activitat: local, inversió en publicitat i màrqueting, llicències, etc…
Activitats clau
Tens clar quin és el valor diferencial que ofereix la teva empresa? Ha arribat el moment de plasmar-lo al teu model Canvas.
Conèixer profundament les activitats centrals de la teva empresa ajudarà a completar la proposta de valor. Aquesta raó de ser que ens fa únics davant dels ulls dels nostres clients.
Aquí entra de nou en joc el paper de la marca personal, especialment per a petites marques o emprenedors.
Perquè quan una empresa o organització té clar quin és el valor que la diferencia, no només aconseguirà atraure nous clients, sinó que els mantindrà per sempre.
Recursos clau
Els recursos clau són aquests actius que necessitaras per arrencar i mantenir el teu negoci. Parlem de recursos físics, financers i, per descomptat, de recursos humans.
Has d’anotar al teu model Canvas les necessitats que planifiquis tenir: inversió inicial, necessitat de crèdits, empleats, matèries primeres, proveïdors, etc…
Socis clau
Quan parlem d’associacions o socis clau, estem fent referència a aquells socis o col·laboradors que poden suposar aliances estratègiques importants per al teu futur negoci.
Generar relacions estratègiques és fonamental per assegurar l’èxit de les organitzacions, fomentant aliances en un win-win que beneficia tothom.
Estructura de costos
Quins seran els costos principals que haurà d’assumir el teu negoci?
Identificar els principals costos que hauràs d’assumir amb la teva futura empresa t’ajudarà a definir el volum de vendes necessari per començar a obtenir beneficis, eliminant les despeses innecessàries o ajustant els costos segons els ingressos reals.
Com aplicar el model Canvas al nostre propi negoci?
Ara que ja hem analitzat tots els elements que inclou el model Canvas, fem un breu cop d’ull a com aplicar-lo al nostre propi negoci a través de la plantilla del Business Model Canvas, que t’inclouré al final d’aquest post perquè la puguis descarregar.
Què has d’incloure a cadascun dels segments del teu model Canvas?
Has d’ordenar els 9 elements del model Canvas a l’ordre que veuràs a continuació:
- Segments de client: Anota tota la informació relativa al teu client ideal (a qui t’adreces, segments de clients més representatius…).
- Proposta de valor: Què és allò que et fa únic, diferenciant-te dels altres?, quines necessitats i problemes satisfàs als teus clients?
- Canals: Com faràs arribar els teus productes o serveis als teus clients? Fes una relació de tots els canals a través dels quals faràs arribar als teus clients els teus productes o serveis.
- Relacions amb clients: Com et relacionaràs amb els teus clients? Quins mitjans o canals utilitzaràs per atendre’ls i mantenir-los?
- Fonts d’ingressos: Fes una breu planificació general dels principals ingressos (i despeses) que planeges tenir al teu negoci, encara que sigui de forma estimada.
- Activitats clau: Quines activitats clau conformen el teu negoci? Com les pots fer servir per satisfer les necessitats dels teus clients? És el moment d’anotar-les.
- Recursos clau: Quins recursos materials, financers i humans necessitaràs per dur a terme el teu projecte?
- Socis clau: Dissenya una llista de possibles socis comercials, proveïdors, col·laboradors… Relacions estratègiques que fomentaran l’èxit a mitjà – llarg termini de l’empresa.
- Estructura de costos: Fes una llista dels principals costos que hauràs d’assumir amb el teu negoci: costos de personal, costos financers, inversió en publicitat i màrqueting, immobilitzat material (local, mobiliari, etc…).
Conclusions
Com veus, el model Canvas és una eina fantàstica que és de gran ajudar per tal de fer una bona planificació per al teu futur negoci.
Una eina única de gestió estratègica que t’ajudarà a planificar-te de manera senzilla i molt visual, sense deixar-te enrere cap dels aspectes clau del teu projecte.
Si vols aconseguir gratuïtament la nostra plantilla per dur a terme el teu Canva per al model de negoci omple el següent formulari.
Canvas de Model de Negoci
Escriu el teu correu electrònic i et podràs descarregar gratuïtament la nostra plantilla per crear el teu Canva de Model de Negoci.
No oblideu mai que el primer pas cap a l’èxit resideix en una bona planificació! I un cop tinguis clar el model de negoci, i quins són tots els aspectes més importants o quins canvis has d’aplicar, us recomanem traslladar-ho a una eina de gestió de projectes per poder gestionar les tasques i tenir una bona organització dins de la teva empresa.
Esperem que aquest article us hagi servit d’ajuda per poder estructurar les vostres idees de negoci.
Tot i això, si voleu llogar el nostre cervell per poder donar-vos un cop de mà per definir cada apartat del vostre model de negoci, no dubtis a contactar amb Sirius Comunicació i estarem encantats de fer començar a brillar el teu negoci.