Una de les tècniques que les empreses poden posar en marxa per desenvolupar una consciència més gran de la situació en què es troben i així dur a terme una planificació d’estratègia empresarial adequada és el DAFO o FODA. Aquesta anàlisi permet identificar les fortaleses i les debilitats de l’organització, així com les oportunitats i les amenaces.
Tot i això, l’anàlisi DAFO és el punt de partida a partir del qual cal dissenyar accions per assolir els objectius empresarials. Aquest és l’objectiu de l’anàlisi CAME.
Si vols descobrir què és, quina és la seva utilitat i com fer una anàlisi CAME, aquí trobaràs les respostes.

Taula de Continguts
Què és una anàlisi CAME i per a què serveix?
L’anàlisi CAME és una eina d’estratègia empresarial que té com a objectiu ajudar el negoci a prendre decisions correctes i implementar accions després de dur a terme un diagnòstic DAFO, també conegut com a FODA o SWOT.
Tal com indiquen les sigles pròpies, l’anàlisi CAME consisteix a corregir les debilitats eliminant-les o minimitzant-les, afrontar les amenaces, mantenir les fortaleses que conformen l’avantatge competitiu del projecte i explotar les oportunitats implementant les estratègies adequades.
Recorda que el propòsit de fer un DAFO (debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats) és revelar forces positives que treballen juntes i problemes potencials que necessiten ser reconeguts i possiblement abordats.
Amb aquesta fotografia inicial de la situació actual de l’empresa que facilita el DAFO, tant internament com externament, entra en escena l’anàlisi CAME.
Aquesta anàlisi utilitza tota la informació recollida per planificar decisions estratègiques i dissenyar accions concretes que condueixin a la consecució de les metes marcades.
D’aquesta manera, una vegada identificades cadascuna de les matrius del DAFO, a través de l’anàlisi CAME l’organització podrà maximitzar i aprofitar les fortaleses i les oportunitats, a més de minimitzar, reduir o eliminar les debilitats i les amenaces.
Com veus, totes dues anàlisis (DAFO i CAME) estan estretament lligades, ja que són eines complementàries que aconsegueixen desenvolupar un projecte en la direcció correcta.
Com fer una anàlisi CAME?
Hi ha una sèrie de passos bàsics que has de desenvolupar per obtenir l’anàlisi CAME del teu negoci. Els detallem a continuació.
Assenyala els objectius generals que l’empresa vol assolir. Aquest pas és clau perquè ajuda a identificar les accions més necessàries. Per garantir uns objectius clars i útils, heu de seguir la metodologia SMART.
Duu a terme una anàlisi DAFO per obtenir un diagnòstic de la situació interna i externa de l’organització. Al següent enllaç expliquem pas a pas com fer un DAFO i recorda que un reconeixement realista de les debilitats i amenaces que hi ha per al desenvolupament empresarial és el primer pas per contrarestar-les amb un conjunt sòlid d’estratègies basades en fortaleses i oportunitats.
Únicament quan finalitzis els dos passos anteriors pots aplicar l’anàlisi CAME, ja que serà aleshores quan tinguis clars els aspectes sobre els quals has d’actuar. Per fer-ho, selecciona cadascuna de les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats més rellevants i hi associa accions per corregir-les, afrontar-les, mantenir-les o explotar-les, segons correspongui.
Implementa les accions dissenyades a partir de l’anàlisi CAME. No t’oblidis d’establir uns KPI i indicadors de negoci, monitoritzar-los i fer-ne un seguiment per comprovar que efectivament condueixen als objectius de negoci marcats en inici.
Quines estratègies podeu establir a partir de l’anàlisi CAME?
Com hem vist, l’anàlisi CAME aconsegueix fer sortir a la llum les estratègies que has de posar en pràctica com a empresa per assolir les metes desitjades.
No obstant això, abans de prendre una decisió és important conèixer les diferents estratègies a què pots recórrer. Repassem les principals.
Estratègia defensiva
L’estratègia defensiva s’activa quan l’organització està a punt per afrontar les amenaces externes mitjançant el desenvolupament de les fortaleses internes. Ho veiem amb un cas pràctic.
Una empresa de la competència llança una nova línia de productes complementaris que amenaça el teu negoci. Aprofitant l’equip tècnic i humà altament qualificat de què disposa la teva organització, llances una línia complementària de productes superior a la dels teus competidors que arrasa al mercat.
Estratègia ofensiva
Tal com anuncia el terme mateix, l’estratègia ofensiva busca obtenir el màxim benefici possible d’una oportunitat mitjançant l’ús d’una fortalesa. Així, l’empresa ha d’adoptar estratègies de creixement i millora quan el context sigui idoni.
Per exemple, has detectat que les vendes estan incrementant davant la qualitat del servei al client que ofereixes i el posicionament que ha anat adquirint la teva empresa al mercat. Els teus competidors estan quedant enrere amb una força de vendes inferior. L’acció ofensiva seria llançar una campanya de vendes agressiva que augmenti encara més la visibilitat de la teva marca i les vendes, desgastant la teva competència.
Estratègia de reorientació
L’estratègia de reorientació té com a objectiu principal resoldre qualsevol punt feble implementant un canvi. En altres paraules, es tracta de millorar un problema intern per assolir una oportunitat externa.
Un exemple seria un projecte empresarial que acaba de néixer i, per tant, no disposa d’experiència, contactes o referències, al qual us ofereixen l’oportunitat de participar en una fira comercial per mostrar els vostres productes o serveis. L’empresa aprofita aquesta possibilitat per acudir i potenciar una de les febleses.
Estratègia de supervivència
L’estratègia de supervivència pretén superar una situació desfavorable de la millor manera possible. En aquest cas, després de detectar una amenaça externa per a la qual no comptem amb forces internes de resposta, la meta és mantenir l’estabilitat sense arriscar-la fins que les debilitats internes es corregeixin.
Imagina que la teva competència llança una campanya de preus agressiva a la seva xarxa comercial. Tot i això, tu no disposes d’una xarxa de botigues prou àmplia per plantar cara. Per tant, l’estratègia a seguir és mantenir posicions i esperar que la competència culmini la campanya sense entrar en una guerra de preus que podria posar en risc l’estabilitat del teu projecte.

Conclusió
En conclusió, l’anàlisi CAME és la continuació necessària de la matriu DAFO que permet establir o reafirmar metes creant un pla de negoci definint les accions estratègiques que t’ajudi a assolir-les.
Si apliquem aquesta anàlisi sobre les debilitats, les amenaces, les fortaleses i les oportunitats de ben seguir que podem assegurar que tenim una estratègia sòlida i ben enfocada. Així, seguint també els principis de la definició dels objectius S.M.A.R.T, disposarem d’un pla estratègic molt complet, treballat i preparat per començar a fer les accions corresponents.
Amb aquests articles t’animem a que comencis a preparar aquesta anàlisi per al teu projecte, i si necessites un cop de mà, contacta’ns i t’ajudarem a definir la teva estratègia de màrqueting i comunicació.