L’Auditoria Digital: què és, què inclou i com fer-la

Estrella Sirius Comunicació

Si estàs interessat a aprendre en què consisteix i com realitzar una auditoria digital, en aquest article t'expliquem els seus secrets i els seus avantatges.

Has realitzat alguna vegada una auditoria digital a la teva empresa?

Que l’ecosistema digital és una cosa complexa i enorme queda fora de tot dubte. Multitud de canals de comunicació amb diferents públics de l’empresa, implementacions de tècniques, noves tecnologies basades en dades i una gran quantitat de mètriques i indicadors de rendiment de negoci que proporcionen informació sobre cada detall.

En aquest context, és fàcil per als directius de l’empresa i els responsables de l’àrea de màrqueting, i si existeix, l’àrea digital pensar que sempre s’escapa alguna cosa en el món d’internet. S’estaran aconseguint els contactes que realment es necessiten? S’estaran perdent masses usuaris en algun punt de l’embut de conversió dissenyat per al negoci? Es pot arribar a enganxar més al públic objectiu a través d’algun canal no utilitzat?

Si estàs interessat a aprendre en què et pot ajudar una auditoria digital, t’expliquem en què consisteix i com portar-la a terme.

Què és una auditoria digital?

Per poder tenir una certa perspectiva d’una realitat amplia, com és l’ecosistema digital avui en dia de casi qualsevol empresa, pot ser una bona idea fer o encarregar una auditoria digital. 

Una auditoria de màrqueting digital és una simple inspecció de totes les pràctiques, estratègies i resultats que l’organització ha dut a terme per establir i millorar la seva presència online. Més que un encàrrec puntual, es tracta d’una anàlisi que les empreses han de realitzar periòdicament. Ja que d’una altra manera no poden sortir a la llum els punts de millora de qualsevol estratègia digital. Perquè sempre hi ha alguna cosa que es pot afinar.

Què inclou una auditoria digital?

Una auditoria d’una marca en l’àmbit digital ha de contenir les següents seccions:

Anàlisis de la situació de partida.

Aquesta anàlisi consisteix en un estudi que identifiqui en quin punt es troba la marca en l’àmbit general, i no només en l’entorn digital. Objectius de negoci, evolució dels últims anys, presència local o nacional, etc… són alguns dels trets que es poden analitzar.

Anàlisis dels canals propis

Aquest és el punt més rellevant de l’auditoria. Consisteix en determinar tots els canals en els quals te presencia la marca per, posteriorment, mesurar com es desenvolupa en cadascun d’ells. Els resultats obtinguts, la qualitat i la cura dels diferents canals, les estratègies i accions realitzades, la consistència de la marca i el seu to, etc…

Anàlisis de la competència i els seus canals

Un altre dels punts importants és la investigació per delimitar els principals competidors d’una marca. S’ha de revisar en quins canals té més presència, com es desenvolupen en els canals més actius, identificar els punts forts i els punts dèbils generals, en què superen a la marca analitzada i a l’inrevés, etc…

Anàlisis del sector i tendències

Aquesta part se centra més a valorar en quin punt es troba la marca a auditar tenim en compte el sector al qual pertany. Aquesta part ha d’anar un pas més enllà de l’anàlisi de la competència i es complementa amb una anàlisi general de les tendències més rellevants del sector en qüestió.

Què mesurar en una auditoria digital?

Arribats a aquest punt, la pregunta és: Què s’ha de mesurar per dur a terme correctament una auditoria de màrqueting digital en una empresa?

Per ajudar-te en aquest punt, et plantegem un llistat amb els canals més rellevants d’una auditoria digital, i que coincideixen amb els més utilitzats per les marques. Segurament pensaràs que les possibilitats de mesurament són infinites: canvis de posició a la pàgina de resultats de Google, nombre d’impressions a les xarxes socials, seguidors, rati d’interacció, i molts més. En aquest sentit, la importància recau en identificar ben bé quines són les mètriques o KPI’s més rellevants per definir el rendiment d’una marca en cadascun dels seus canals.

  • Posicionament (SEO y ASO)

    Avaluar i mesurar el rendiment de la marca en els diferents buscadors és clau per la majoria de les empreses. Tant si parlem de posicionament dels llocs web en els cercadors (SEO) com si parlem d’aplicacions mòbils a les botigues de Apps (ASO). És important revisar i poder monitoritzar el posicionament i les cerques per les quals apareix la marca (i les dels nostres competidors). El més normal és monitoritzar els resultats de Google, Bing, Yandex, Baidu.. O també de la AppStore o Google Play Store; i verificar que realment siguin rellevants pel model de negoci de l’empresa.
  • Xarxes Socials

    Com en la majoria de les disciplines, en xarxes socials els indicadors de medició són pràcticament infinits: seguidors, like’s, comentaris, abast de les publicacions o inclús les vendes realitzades a través d’aquestes plataformes. A més a més dels resultats obtinguts, també és important analitzar la qualitat dels continguts que es comparteixen a les xarxes socials. La freqüència, el to i l’estil, la gestió de l’atenció als usuaris, etc… també són aspectes importants. I per últim, però no menys important, establir les relacions entre les estratègies/accions i els resultats aconseguits per extreure conclusions sobre el rendiment d’aquests canals. Si concretament vols realitzar una auditoria d’instagram pots consultar l’article que tenim publicat per seguir els 10 passos que et recomanem.
  • Publicitat online

    Una auditoria de màrqueting digital també ha d’analitzar les campanyes de publicitat online de la marca i dels seus competidors. L’anàlisi d’aquest canal dependrà dels objectius que es busquin amb la publicitat. Normalment les campanyes es divideixen entre les campanyes de branding i les per aconseguir conversions que es puguin traduir en vendes, contractació de serveis o generació de clients potencials, etc… Segons l’objectiu de les campanyes i dels canals en què es desenvolupin, els indicadors a mesurar seran variats: costos, ROI, taxa de resultats (clics, conversions, etc…) i així la llista es podria allargar tot el que vulguem.
  • Email màrqueting

    Aquest canal és un dels més utilitzats per les empreses, juntament amb la pàgina web. En l’email màrqueting es poden mesurar molts factors per poder valorar el rendiment de l’eina, començant per si és necessari, o no, utilitzar-lo en l’empresa en qüestió. Normalment, s’utilitza per compartir novetats dels productes, anunciar les últimes notícies de l’empresa als diferents públics, o entregar contingut exclusiu a alguns clients. Algunes de les mètriques que es poden auditar serien la freqüència dels enviaments, la qualitat de la base de dades, les taxes d’obertura i de clics, el percentatge de rebots (correus no entregats), els millors continguts, etc…
  • Pàgina web

    Aquest és el canal que la majoria de marques solen cuidar amb major mesura. Tot i que a vegades es fixen més en aspectes visuals com serien els colors, la tipografia o les fotos. I no tant en aspectes tècnics com ara el temps de càrrega, la dificultat de navegació, la compatibilitat amb els dispositius mòbils. Per no marejar amb les possibilitats de millora nosaltres recomanem centrar-nos en dues de concretes: l’experiència de l’usuari (UX) i el rendiment de la mateixa pàgina web (WPO). Dins de cada àrea, els indicadors a mesurar són variats: el temps mitjà de càrrega, les pàgines més i menys visitades, el temps de la sessió de l’usuari a cada pàgina, etc…

En conclusió, dur a terme una auditoria digital no és complicat, però normalment, per falta de temps o per falta de personal que pugui auditar tots els canals de l’empresa, s’acaba no realitzant. Tot i això, és una eina necessària dins de qualsevol estratègia de màrqueting digital, ja que gràcies a ella, es pot augmentar notablement el coneixement sobre el sector i la competència. A més a més de millorar la producció i consecució del resultat.

Així doncs, tan sigui per la falta de temps, o la falta de personal pots contactar amb Sirius Comunicació i ens encarregarem de fer la teva auditoria digital.

Comparteix aquest article

Subscriu-te al
nostre Cosmos

Estalvia memòria i rep directament els articles al teu correu.