Com auditar una pàgina web

Estrella Sirius Comunicació

Optimitza, millora el trànsit, el posicionament SEO i la seguretat a través de la realització d'una auditoria de la pàgina web.

La teva pàgina web és com una atleta i tu ets l’entrenador que ambiciones convertir-la en la millor. Que estigui posicionada als primers llocs, que no tingui lesions -o errors interns- que afectin el seu rendiment, que sigui sempre capaç de millorar i s’adapti als canvis, que vagi un passet per davant dels competidors, etc… Per aconseguir això, és clar, cal ser constants i entrenar-se molt dur. I, periòdicament, analitzar al detall tots els aspectes que n’afecten el rendiment.

Per tal de complir els objectius l’eina o procés clau per realitzar-ho és mitjançant una auditoria web.

Com fer una auditoria a la pàgina web
Photo by Firmbee.com on Unsplash

Què és una auditoria de la pàgina web?

Per algun motiu, el concepte auditoria, la sensació que un consultor en màrqueting digital analitzarà en profunditat tot el que fem, sempre fa una mica de respecte. A ningú no li agrada que li assenyalin amb el dit els seus errors. Però cal perdre la por de les auditories. No tenim res a amagar i aquestes anàlisis són sobretot una ajuda que ens permet conèixer aspectes que podem millorar, i que altrament poden passar desapercebuts, a més de facilitar que optimitzem l’exercici. L’auditoria de la pàgina web és el doctor que ens fa una diagnosi general i una mica també el coach que ajuda a millorar.

L’auditoria web valora el funcionament de tots els òrgans de la pàgina. Amb el seu fons i amb molta atenció, dona les claus perquè cap de les teves estratègies de màrqueting digital pugui resultar fallida per problemes interns. Perquè el que farà és analitzar al detall cadascun dels errors que podem haver comès per poder-los resoldre posteriorment. És la millor fórmula per optimitzar cada element que el compon i així millorar el trànsit, les conversions, el posicionament SEO, la seguretat o l’experiència d’usuari, entre altres.

Aquesta acció, indispensable per al manteniment de la pàgina, compromet el treball de tots els que treballen en el desenvolupament i el manteniment. Perquè res del que passa a la web no és aliè a l’auditoria. Des de com s’ubica als motors de cerca a possibles enllaços trencats a la feina dels dissenyadors web passant per altres aspectes més tècnics bàsics com el fitxer robots.txt.

Què analitza una auditoria web?

La revisió que ofereix una auditoria de la pàgina web té en compte tots els factors que afecten els resultats de la pàgina, si bé, en funció dels interessos, heu de posar especial atenció a alguns elements sobre altres. Per exemple, no sempre incrementar el trànsit és essencial perquè el teu negoci millori. Potser et valdrà amb el que tens, però el que realment necessites és obtenir el que s’anomena trànsit qualificat.

De qualsevol manera, del que es tracta és que indaguis en tot el funcionament de la teva web. Ja ho facis per tu mateix o contractis un consultor extern, l’auditoria web ha de comptar almenys amb una anàlisi en profunditat de tres aspectes bàsics per entendre què està passant a la teva pàgina i com millorar-ho:

Usabilitat

No me hagas pensar” és el títol d’un dels llibres referencials del màrqueting digital enfocats en l’experiència d’usuari. Ja a la capçalera, el seu autor, Steve Krug, deixa clara la norma que ha de seguir qualsevol pàgina web que vulgui convertir. Els usuaris han d’assolir el seu objectiu a la pàgina sense esforç, d’una manera intuïtiva.

En aquest apartat exerceix un paper fonamental el treball dels dissenyadors web. Entre altres aspectes, s’analitzarà el temps de càrrega de la web, estudiar si hi ha enllaços trencats que no condueixen a cap pàgina, que l’usuari navegui per un menú clar i sàpiga sempre on és o que estigui perfectament adaptada a tots els navegadors i dispositius. Es tracta d’un aspecte bàsic per optimitzar el posicionament SEO –és a dir, el posicionament de la web als motors de cerca com Google–. Per als motors de cerca és determinant que la web tingui bons paràmetres d’usabilitat.

Seguretat

La transformació digital està creant un nou món on la navegació forma part del dia a dia de milions de persones. I juntament amb la renovació i millora de les pàgines s’han incrementat els delictes associats a la ciberseguretat. Comptar amb totes les eines que impedeixin la vulnerabilitat de la pàgina web és essencial perquè l’usuari confiï a la teva pàgina i, per descomptat, per evitar qualsevol disgust.

Donar la garantia de seguretat quan l’usuari introdueix dades personals i bancàries és essencial. Comprovar que no hi ha cap esquerda de seguretat és imprescindible. Avui Google demana que tots els webs siguin HTTPS i compten amb certificat SSL, per poder establir comunicacions segures amb els clients.

Si Google assenyala a l’usuari que la teva pàgina web no és fiable perdràs un percentatge enorme de trànsit. A més, en aquest cas, el posicionament SEO es veurà molt afectat. No deixis que passi. Analitza qualsevol problema de seguretat que observis i posa-hi remei.

Optimització de l’estructura i el contingut

Els aspectes tècnics i de contingut de la teva web han de ser perfectes. A l’auditoria web observarem quins es poden millorar i optimitzar els resultats de la pàgina.

Una de les parts essencials és tenir sempre un contingut de qualitat i evitar tenir textos duplicats. És convenient, a més, actualitzar periòdicament els textos quan comptin amb estadístiques o dades canviants. Una pàgina web no caduca i el contingut, encara que sigui antic, ha de ser sempre actual. També hauràs de comprovar que totes les imatges estan optimitzades per a SEO.

Aquest particular doctor, que és una auditoria web, té molt en compte per valorar la salut de la teva web les paraules clau. Volem que el posicionament SEO sigui el millor. Els títols tenen un paper essencial, igual que les metadescripcions. Tot això és fonamental per al que s’anomena arquitectura web, on els menús, les categories i els noms han d’estar perfectament optimitzats.

Passos i eines per fer una auditoria de la pàgina web

D’acord, ja sabem què és el que es valorarà. Ara és el moment de posar fil a l’agulla. Nosaltres mateixos, ens encarreguem de fer auditories web, però amb la infinitat d’eines que hi ha a Internet, i si tens temps per dedicar-li, tu també pots ser el doctor que revisi el que passa a la teva pròpia pàgina web. Vegem quins són els passos a seguir:

Comprova la velocitat de càrrega

L’algoritme de Google dona cada cop més importància a què la teva pàgina web es carregui en poc temps. I l’usuari també ho agraeix. Són diversos els factors que redueixen aquesta velocitat i perjudiquen la indexació de Google. Fallades del servidor, de la memòria cau o incloure imatges o vídeos no optimitzats són algunes de les més habituals.

I com podem controlar aquest pas fonamental en una auditoria de la pàgina web? Hi ha nombroses eines que et donen les dades que necessites. Un servei molt útil, i gratuït, és PageSpeed Insight, de Google, que qualifica la velocitat de 1 a 100 i fa una llista de més important a menys, dels aspectes que has de millorar.

Millorar la rastrejabilitat de la web

Necessitem que els robots puguin rastrejar i indexar les pàgines més importants de la teva web. És fonamental que instal·lis un fitxer robots.txt. Es tracta d’un fitxer de text que s’ubica a l’arrel del vostre lloc web i assenyala als robots quines són les pàgines que voleu que siguin rastrejades.

D’altra banda, hi ha diverses eines que t’ajuden a conèixer quines de les teves pàgines són rastrejables. Google Search Console és probablement el més conegut i, fins i tot, us ofereix un informe de cobertura d’indexació.

Comproveu que el contingut sigui senzill i estigui optimitzat per a SEO.

La teva pàgina ha d’oferir missatges senzills, que qualsevol usuari pugui comprendre i que sigui accionable, és a dir, que us convidi a realitzar accions que siguin beneficiosos per al vostre negoci. Evita que hi hagi continguts repetits o paràgrafs copiats d’altres webs.

Si utilitzes WordPress, hi ha pluguins que et poden ajudar a assenyalar els aspectes que pots millorar dels continguts i serà de gran ajuda per al teu posicionament SEO.

A més, té gran importància que optimitzis tots els títols i metadescripcions de la pàgina.

Reconeix i elimina enllaços trencats

Segur que t’has trobat diverses vegades que quan fas clic en un enllaç d’una pàgina, et torna un error en què se t’indica que aquest contingut no es pot veure. D’això se’n diu enllaç trencat i penalitza molt la pàgina web.

També tenim eines que t’indiquen on són els teus enllaços trencats de manera que pots solucionar el problema.

Avalua l’experiència d’usuari

Entrem en un aspecte més tècnic per la qual cosa, potser, hem de demanar ajudar especialistes en disseny UX/UI. El temps de permanència mitjà estimat en una pàgina web sol estar al voltant de 15 segons. Si voleu que el vostre negoci tingui èxit, en aquest lapse l’usuari ha de sentir-se a gust i arribar al punt que us interessa. En aquesta web teniu recomanacions força interessants per al disseny d’una web amb bona experiència d’usuari.

Google Analytics, el vostre millor aliat.

Google Analytics us permet conèixer quin és el comportament dels usuaris de la vostra pàgina web. A partir dels KPIs de màrqueting digital que hagis identificat com a troncals per al teu negoci, pots fer una anàlisi sobre en quin punt falles per posar les solucions que millorin els teus resultats.

Conclusió

Una auditoria web és un procés que pot ser molt laboriós en què hi ha tants aspectes per analitzar com components tingui la teva pàgina. Com has pogut veure, la pots fer pas a pas, a partir d’eines específiques per a alguns elements. Però també tens la possibilitat de treballar amb eines d’auditoria completes que integren l’anàlisi dels paràmetres fonamentals que afecten els resultats de la vostra pàgina web.

La revisió periòdica de tot allò que afecta el rendiment de la teva web és clau en el teu èxit. Tenir una vocació de creixement continu us farà ser millor cada dia. Però cal ser conscient del que es pot millorar. Això ho permet una auditoria web. No ho dubtis: si creus que no treus el màxim rendiment de la teva pàgina web, contacta amb Sirius Comunicació i t’ajudarem a fer brillar el teu major actiu en el camp digital: la teva pàgina web.

Comparteix aquest article

Subscriu-te al
nostre Cosmos

Estalvia memòria i rep directament els articles al teu correu.

Descobreix possibles oportunitats a través d'una auditoria gratuïta.

Millora la presència digital avui mateix!