El Storytelling en la teva estratègia de màrqueting digital

Estrella Sirius Comunicació

Un bon relat pot potenciar l'engagment de l'usuari, especialment en un moment que les xarxes socials han convertit el públic objectiu en un altaveu molt potent.

Fa milers d’anys que els humans expliquen històries. La narració és, possiblement, una de les formes de comunicació més potents que hi ha. Fins i tot a l’era digital actual, en què les estratègies de màrqueting de les empreses estan dominades per la captació de dades i el desenvolupament tecnològic, saber explicar històries segueix sent un pilar fonamental. D’això en diem storytelling. Però què és exactament i per què l’hem d’utilitzar?

Storytelling és una forma poderosa de fomentar relacions a llarg termini amb els consumidors, qualsevol informació explicada en forma d’història té més impacte en ells. Les estadístiques també revelen que més del 63% dels consumidors recorden les històries millor que les xifres.

El Storytelling també pot servir per derrotar els teus competidors aprofitant aquest poder a la teva estratègia de màrqueting. Sabies que més del 92 % dels clients volen que les marques favorites publiquin anuncis que tinguin històries? Storytelling és l’art de transmetre un missatge de màrqueting als consumidors mitjançant una narrativa.

El seu motiu principal és crear consciència de marca i lleialtat a la marca entre el públic objectiu. També té la finalitat d’inspirar els clients a prendre una decisió de compra informada. En altres paraules, la narració d’històries al màrqueting, i al màrqueting digital es tracta d’humanitzar una marca.

Storytelling estrategia digital
Photo by Nong V on Unsplash

Què és el Storytelling i què aporta a la teva estratègia

Storytelling és una estratègia que consisteix a crear un relat al voltant d’una marca que ens permeti generar un vincle emocional amb el nostre públic i transmetre, alhora, els valors d’aquesta marca. La majoria de les empreses se centren a parlar dels beneficis dels seus productes o del valor afegit dels serveis. Però aquesta tècnica només funciona quan algú ja està considerant esdevenir un client potencial. Per realment atreure’n l’atenció, necessitem construir històries humanes amb què l’usuari pugui connectar i empatitzar, que suscitin curiositat i fins i tot puguin portar-lo a influenciar d’alguna manera.

Els beneficis de fer un bon storytelling són diversos. En primer lloc, les històries humanes ajuden a generar confiança al voltant d’una marca i que sigui recordable. Els relats es construeixen al voltant d’una temàtica i personatges concrets i es basen en una successió o ordre de fets natural. Aquests “ingredients” necessaris per crear una narració “humanitzen” la marca i ajuden l’usuari a connectar i recordar-la, millorant, a més, la seva reputació.

Així mateix, un bon relat pot potenciar l’engagment de l’usuari amb la marca, especialment en un moment que les xarxes socials han convertit el públic objectiu en un altaveu molt potent. Si aconseguim atreure’n l’atenció, jugarem amb la possibilitat que comparteixi les nostres històries en xarxes i abast, potencialment, a milers de persones.

Com crear un storytelling efectiu per la teva empresa?

Per tal d’utilitzar la tècnica del Storytelling en la teva estratègia digital, cal tenir en compte un seguit de tasques anteriors a la posada en marxa del relat. Un seguit de tasques i recomanacions que t’ajudaran a poder enfocar més la història i poder tenir més bons resultats.

Defineix la teva audiència

Aquest és un punt clau. Com en qualsevol estratègia de màrqueting, hem de començar per saber a qui ens adrecem. Definir i conèixer la nostra audiència ens permetrà acotar i perfilar històries amb què aquesta pugui identificar-se.

Defineix els teus objectius

Vols que les teves històries entretinguin, facin reflexionar, eduquin o suscitin curiositat? Vols potenciar la teva marca, comunicar un canvi de posicionament, dotar la teva web de contingut? Abans de desenvolupar el teu fil argumental, has de definir quin és l’objectiu de l’storytelling i quin efecte busques generar al teu client.

Construeix un fil argumental

Amb l’audiència i els objectius clars, ja pots construir el fil argumental que doni resposta a aquests objectius. Recorda que, com en qualsevol història, hi ha un inici, un nus i un desenllaç, a més d’un conflicte a resoldre per crear tensió i molta emoció!

El missatge ha de ser clar i recordable

Hem de construir missatges concrets i concisos. Deixa-li clar al consumidor què és el que vols que recordi.

Una imatge val més que mil paraules

Les històries no només s’expliquen mitjançant el llenguatge escrit, i encara menys a l’era digital. Vídeos, fotografies, il·lustracions o qualsevol format visual són excel·lents maneres de transmetre un missatge i crear storytelling.

Per què el storytelling és important en el màrqueting digital?

El storytelling no és un concepte nou. És una estratègia antiga per entretenir, atraure i involucrar el públic objectiu. Explicar històries com a part d’una iniciativa de màrqueting s’ha convertit en una prioritat estratègica per a les marques. Tot seguit brindem les raons que fan que la narració d’històries sigui tan crucial en el màrqueting.

Per obtenir un avantatge competitiu

Les empreses que vulguin obtenir un avantatge competitiu han d’incorporar la narració d’històries a les seves estratègies comercials. També ajuda a millorar el valor percebut d’un producte i augmenta el retorn de la inversió.

Els consumidors estan canviant de llocs web per conèixer les darreres novetats sobre els seus productes favorits. Qualsevol marca que utilitzi el storytelling per atraure la seva atenció tendeix a ser més estable. Després de tot, avui dia, la presa de decisions té més a veure amb les emocions que no pas amb la lògica. Per tant, la narració és un factor crucial que pot fer que una marca es destaqui entre la multitud.

Arriba al quocient emocional

Vols crear un vincle emocional amb el teu públic objectiu? Si la resposta és sí, explicar històries pot ser l’enfocament adequat per a tu. El cervell humà processa imatges seixanta vegades més ràpid que les paraules.

Per tant, els especialistes en màrqueting han de presentar històries convincents que puguin evocar emocions i sentiments a la ment dels clients. Tanmateix, és igualment d’essencial mantenir el contingut subtil i natural.

Augmenta la comprensió i manté l’atenció

El comportament del consumidor és volàtil. Per tant, és crucial per a la marca involucrar la seva audiència durant més temps. Storytelling és el mitjà perfecte per mantenir els consumidors enganxats a la marca.

És una forma de comunicació molt atractiva i estructurada que atrau l’audiència. A més, les possibilitats de perdre l’atenció dels clients són baixes quan les històries formen part del vostre anunci o presentació.

Transmetre personalitat de marca

La narració d’històries és una manera excel·lent de deixar que la personalitat i el missatge d’una marca brillin. A través de la narració, una marca està transmetent el seu esforç i perseverança en la creació d’un producte fàcil d’utilitzar.

És una gran plataforma perquè els consumidors sàpiguen com són d’importants per a la marca. Les empreses han de centrar-se a crear històries que alineïn els objectius comercials amb les necessitats dels consumidors.

Per ajudar els consumidors a prendre decisions de compra

Les persones busquen històries inspiradores per prendre una decisió de compra. Llegiran les ressenyes i testimonis en línia que són essencialment fets i característiques embolicades en una història.

De la mateixa manera, quan una empresa intenta comercialitzar i vendre productes a una altra empresa, ha de tenir una resposta vàlida a “per què s’hauria d’associar amb nosaltres?” Explicar històries és molt més que publicitat i màrqueting. Facilita que els clients confiïn en una empresa.

Per a una publicitat i un màrqueting eficaços

Estàs planejant llançar una campanya de màrqueting aviat? Si és així, saltar-se la narració et pot costar car. Storytelling és una de les eines de màrqueting més poderoses per a qualsevol negoci que tingui com a objectiu liderar la competència.

Connecta una marca i evoca emocions a les persones, les parts interessades i els inversors sense esforç. Tot el que necessites és una història sòlida i estimulant que atregui el públic objectiu. Animarà l’audiència a preocupar-se per la marca i els teus productes.

Millora el compromís i l’eficiència dels empleats

Els empleats són la columna vertebral d’una empresa. Són la defensa de primera línia de la marca. Qualsevol empresa que experimenti una caiguda en la seva productivitat i eficiència pot fer servir la narració per encoratjar els seus empleats. Aquí, la narració va més enllà de la visió i la missió de l’empresa.

Es tracta més de fer que els empleats se sentin importants per a l’empresa. Compartir històries sobre els objectius, desafiaments i lluites de la marca serà un encert. Les empreses poden fomentar un vincle més fort demanant als empleats que també comparteixin les seves històries.

Humanitzar una marca

El Storytelling fa una feina meravellosa en humanitzar una marca. Fa que es destaqui com una entitat empàtica que es preocupa pels clients i pel seu entorn. Les empreses han d’intentar investigar les necessitats, els desitjos i les expectatives dels clients.

Les dades recopilades s’han d’utilitzar per improvisar la línia de productes. El llançament dels productes i serveis que els consumidors anhelaven pot resultar un canvi de joc per a la marca.

Conclusió

En conclusió, el Storytelling és una tècnica de màrqueting molt eficaç per ajudar les empreses a crear un vincle emocional amb els seus usuaris i augmentar la seva notorietat. Les històries són una manera d’allotjar els missatges de marca i oferir als consumidors una experiència significativa. Els relats són una manera de comunicar els avantatges d’un producte o servei d’una manera que sigui fàcil de comprendre i recordar.

Hi ha multitud de bibliografia sobre el Storytelling, però si vols aprofundir més en aquesta tècnica i també com pots aplicar-la en el disseny de les teves publicacions, et recomanem un llibre de referència perquè puguis endinsar-te en les seves característiques bàsiques.

No perdis més temps i adapta el Storytelling en la teva estratègia de màrqueting digital, i com sempre, si necessites ajuda per saber com aplicar-la, no dubtis en posar-te en contacte amb Sirius Comunicació i estarem encantats d’explicar la història del teu projecte.

Comparteix aquest article

Subscriu-te al
nostre Cosmos

Estalvia memòria i rep directament els articles al teu correu.

Descobreix possibles oportunitats a través d'una auditoria gratuïta.

Millora la presència digital avui mateix!