Tan important és crear un gran producte, una oferta irresistible i l’estratègia de venda adequada, com conèixer detalladament qui és el nostre client ideal. Aquesta persona que sí que està disposada a comprar-nos perquè el nostre servei o producte satisfà les seves necessitats.
Si no coneixes qui és el teu client ideal, tens un gran problema i afectarà de forma directa les teves campanyes publicitàries a les xarxes socials, però no et preocupis no és res que no es pugui resoldre amb els passos adequats i un mapa d’empatia.
Un mapa d’empatia és una tècnica que ens permet conèixer detalladament els nostres usuaris responent a una sèrie de preguntes i així evitant el clàssic síndrome del full en blanc.
La clau de la conversió passa per comprendre el procés de compra i com pensa a cada fase el nostre client.
Per això, en aquest article expliquem en detall com fer un mapa d’empatia pas a pas, exemples i consells.
Taula de Continguts
Què és un mapa d’empatia i per a què serveix?
Segur que ja saps que conèixer el teu client ideal en detall, és la clau de la conversió i és una fase molt important al moment de crear la teva estratègia.
Per què, de què serveix tenir el millor servei o producte del mercat si el teu client ideal no està disposat a comprar-lo?
Un mapa d’empatia és una tècnica basada en esbrinar i entendre els desitjos i les necessitats dels teus clients potencials a través d’una sèrie de preguntes englobades en sis aspectes bàsics.
Es tracta bàsicament d’entrar de ple a la ment del teu client, posar-te en la seva pell, empatitzar i oferir-li les solucions que realment necessita a través d’un pla i estratègia de màrqueting.
Oferir una solució, producte o servei efectiu requereix comprendre el veritable problema i allò que la persona està experimentant de manera simple i senzilla.
Un mapa d’empatia ens ajuda a considerar els problemes i les necessitats des de la perspectiva de l’usuari i del client ideal.
Darrere una conversió, hi ha un perquè del teu client, però, què és l’empatia i com a través d’aquesta podem desenvolupar el nostre pla de màrqueting?
Els Mapes d’Empatia ajuden a desgranar i aprofundir en les necessitats, la visió, la personalitat, els gustos i els desitjos del client ideal.
Només així evitem quedar-nos a la part més superficial i visible on moltes vegades enfoquem i desenvolupem la nostra estratègia de màrqueting, obtenint resultats completament allunyats dels nostres objectius.
Avantatges i desavantatges d’un Mapa d’Empatia
Crear un Mapa d’Empatia t’ajudarà a desenvolupar l’estratègia i els embuts de venda del teu negoci en línia, crear un missatge persuasiu adequat i poder portar el teu client a l’acció final de forma més senzilla.
Però tota eina té els seus avantatges i desavantatges.
Crear un Mapa d’Empatia us permetrà:
Elaborar suposicions realment valuoses
Conèixer en profunditat els dolors, anhels, necessitats i motivacions del teu potencial client
Disposar d’una eina senzilla i molt visual
Modificar i adaptar el teu producte o servei abans de llançar-lo i fins i tot modificar l’estratègia de venda
El seu cost de realització és relativament baix
Tot i això, també trobem alguns desavantatges.
I és que es tracta una eina basada en suposicions, i necessitaràs complementar aquesta tècnica amb altres eines per validar-ho, com ara enquestes o entrevistes als teus clients.
Característiques d’un Mapa d’Empatia
L’estructura i les característiques d’un mapa d’empatia es basa en recopilar en 6 blocs generals una sèrie de preguntes relacionades amb la manera com percebem l’entorn.
Què veu el client?
Es refereix a les ulleres amb què el client observa el món i com ho percep. Per això llancem les preguntes següents:
- Com és l’entorn on viu la persona?
- Què veu al mercat?
- Què veu als amics?
- Quina mena d’ofertes rep sovint?
- Què està mirant i llegint?
- Què veuen ells que altres fan?
Què escolta?
En aquest bloc ens referim no només a allò que escolta als mitjans de comunicació o fins i tot al seu estil musical, sinó també a què escolta a les xarxes socials (podcasts, biografies, històries).
Alguns exemples de possibles preguntes serien:
- Què diuen els amics?
- Què diu el cap o els companys de feina?
- Què diu aquelles persones que admira o segueix?
- Quins canals de comunicació consumeix i què diuen?
- Què li diuen a casa seva, la família?
Què pensa i sent?
Aquestes preguntes són les més profundes, emocionals i fins i tot que l’influeixen i el fan pensar. Són els sentiments i les emocions, la manera com s’expressa:
- Què el preocupa realment?
- Quins són els vostres somnis i objectius?
- Què el motiva?
- Quin és el vostre propòsit de vida?
- Què és el que és realment important?
Què diu i fa?
Es tracta de la seva actitud i comportament al seu dia a dia. Tant a nivell professional com a nivell personal envoltat de la família i els amics.
Preguntes que contesten aquest bloc del mapa serien:
- De quins temes us agrada parlar?
- Les vostres accions són coherents amb les seves paraules?
- Quina és la seva actitud en públic? I el comportament?
- Quin és el seu comportament a casa, a la feina i amb la família?
Quins són els vostres esforços?
Entrem als frens, les pors, allò que el frena. Són les barreres i obstacles que es troben al seu dia a dia i fins i tot per realitzar la compra del teu producte.
- Quines són les pors?
- Quines són les vostres frustracions?
- Quins obstacles ha de saltar per aconseguir el que voleu?
- Quins són els seus dolors i necessitats?
- La meva recomanació és que també incloguis les objeccions de compra. Per exemple sense considerar que el preu és una fre o fins i tot el fet que hagi de consultar-ho amb més persones.
Quins resultats espera?
Què és el que la persona necessita per aconseguir el significat d’èxit. Preguntes que has de contestar són:
- Què és èxit per a la teva persona?
- Com creu que pot assolir-ho?
- Què acabaria amb els problemes?
- Què vols aconseguir i assolir?
Responent totes aquestes preguntes ja tindríem el nostre mapa d’empatia complet amb tota la informació necessària per crear estratègies de màrqueting i vendes adequades.
Però és possible que encara tinguis dubtes de com fer-ho tu mateix, quines eines utilitzar i com recopilar tota la informació.
Per això, t’ensenyo pas a pas com fer un mapa d’empatia.
Com fer un Mapa d’Empatia pas a pas
He de reconèixer que les millors idees segurament et venen quan fas un brainstorming.
Per començar a fer el teu Mapa d’Empatia només cal agafar un full de paper, obrir un document en blanc a l’ordinador o fins i tot amb una eina de disseny gràfic.
En aquest mateix article, comparteixo amb tu una plantilla perquè només hagis de descarregar-la i escriure-hi.
Al centre situem el nostre client ideal, el protagonista del mapa d’empatia. Tracem una divisió com la que et mostro al dibuix:

A cada apartat responem a les preguntes dels sis blocs. I seguint el número que t’indico responem a:
Què veu?
Què escolta?
Què pensa i sent?
Què diu i què fa?
Quins són els seus esforços?
Quins resultats espera?
Respon cadascuna de les preguntes al seu segment. Pots escriure’l amb notes adhesives si ho estàs fent amb paper, si és a l’ordinador simplement i de forma fàcil amb quadres de text.
Vols veure com seria tot allò que t’he explicat en un exemple?
Posem pel cas que volem fer un mapa d’empatia per un projecte d’una petita empresa com la següent:
Nom de l’empresa: TrendyChic
Sector: Vendes en línia de roba per a dones joves
Història: TrendyChic és una empresa relativament nova que es va fundar fa dos anys. La seva propietària, Anna, va començar venent roba a través de les xarxes socials i va tenir una gran resposta del públic jove. Va veure una oportunitat de negoci i va decidir crear una botiga en línia per vendre la seva pròpia roba dissenyada.
Target: Dones joves (18-35 anys) que segueixen les últimes tendències de la moda i els agrada comprar roba a través de les xarxes socials i altres plataformes en línia.
Missió: Ofereix roba única i diferent per a les dones joves que busquen destacar-se en la multitud i expressar la seva personalitat a través de la seva roba.
Productes: TrendyChic ofereix roba de moda per a dones, incloent-hi vestits, faldilles, pantalons i peces d’abrigar. La seva roba és dissenyada per Anna i produïda a fàbriques de la Xina. Ofereixen enviaments gratuïts per a compres superiors a 50€ i tenen una política de devolució de 30 dies.
Objectius: TrendyChic vol augmentar el seu tràfic web, les vendes i la presència en línia per aconseguir un creixement sostenible del seu negoci. També busquen millorar la seva relació amb els clients i la seva satisfacció per convertir-los en clients repetidors.
Un cop feta la descripció del potencial client aplicarem els blocs de preguntes per donar forma al mapa d’empatia:
Què veu:
- Veu altres botigues en línia que ofereixen productes similars i vol diferenciar-se.
Què escolta:
- Escolta les opinions dels seus clients existents i les crítiques constructives per millorar el seu negoci.
Què pensa i sent:
- Intenta innovar i oferir roba única i diferent per destacar-se de la competència.
- Utilitza les xarxes socials per promocionar la seva marca i els seus productes, ja que és una forma eficaç de connectar-se amb el públic jove.
- Està disposada a fer alguns canvis a la seva pàgina web per millorar la seva experiència d’usuari i augmentar les vendes.
Què diu i què fa:
- Passa moltes hores a Instagram i altres xarxes socials per promocionar la seva marca i els seus productes.
- Realitza anuncis de pagament per conduir tràfic a la seva pàgina web.
- Interactua amb els clients existents a través de xats en línia per entendre millor les seves necessitats i expectatives.
Quins esforços fa:
- Passa temps i esforços en la creació de contingut de qualitat per a la seva pàgina web i les xarxes socials per connectar amb el seu públic i construir la seva marca.
- Inverteix en publicitat de pagament per conduir el tràfic a la seva pàgina web i augmentar les vendes.
- Realitza investigació de mercat per comprendre les tendències i les necessitats dels seus clients i adaptar-se a aquestes necessitats.
Quins resultats espera:
- Espera augmentar el tràfic a la seva pàgina web i augmentar les vendes per fer créixer el seu negoci.
- Busca una millora en la seva presència en línia i en la seva reputació a través de la construcció de la seva marca i la creació de relacions amb els seus clients.
- Espera una millora en la satisfacció dels clients a través de l’adaptació als seus gustos i preferències.
Un cop contestades totes les preguntes, el nostre mapa d’empatia estaria complet.
Ara és moment d’analitzar si el nostre client està en línia amb el producte o el servei que li ofereixes, amb l’estratègia de venda i continguts.
Conclusió i Plantilla
En conclusió, el mapa d’empatia és una eina molt útil per comprendre millor el nostre públic objectiu i desenvolupar una estratègia de màrqueting digital efectiva. Com hem vist en aquest article, fer un mapa d’empatia pas a pas no és complicat. Simplement, hem de recopilar informació sobre el nostre client ideal i utilitzar aquesta informació per completar les diferents seccions del mapa d’empatia.
Plantilla del Mapa d’Empatia
Escriu el teu correu electrònic i et podràs descarregar gratuïtament la nostra plantilla per crear el teu Mapa d’Empatia.
Amb la plantilla que hem proporcionat en aquest article, podeu descarregar i imprimir una eina útil que us ajudarà a crear el vostre propi mapa d’empatia. Això us permetrà comprendre millor el vostre públic objectiu i desenvolupar estratègies de màrqueting digital que connectin amb ells de manera efectiva.
En definitiva, fer un mapa d’empatia no només us ajudarà a millorar la vostra relació amb els clients, sinó que també us ajudarà a augmentar el tràfic web, les vendes i la presència en línia del vostre negoci. Així que, no dubteu en utilitzar aquesta eina o contactar amb nosaltres per començar a entendre millor el vostre públic objectiu.